Egészséges életmód tábor 2019. július

’MINDSZENTYS’ mozgásfejlesztő napközis tábor ’19

(BESZÁMOLÓ)

 

A Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai részére, 2019. év július 8-12-ig – immár 15. éve – az előző évekhez hasonlóan- mozgásfejlesztő napközis tábort szerveztünk. A táborunkban 24 fő vett részt. Az alapot a tanévben működő gyógytestnevelés foglalkozás és a mindennapos testnevelés szolgáltatta. Továbbra szembesülök testtartási problémákkal, amelyek kezeletlenül a későbbiekben komoly elváltozásokat okozhatnak. Ezt kompenzáltuk a szorgalmi időszak alatt a mindennapos testnevelésbe iktatott sokféle mozgásformával (úszás, rendszeres korcsolyázás, kézilabda, kirándulások, túrák, iskolai sport programok, sportszakkörök, sportos projekt napok…). Az előző évekhez hasonlóan, az idei évben is szívügyünknek tekintettük, hogy a diákjaink a sport mellett döntsenek a tv és a számító gép helyett a nyári szabadidejükben.                                                                    

A táborunk ’gerincét’, ezért olyan testmozgások, sport játékok alkották az idén is, amelyek a testi túlterheléseket kompenzálják, erősítve, nyújtva azokat az izomcsoportokat, amelyek a biomechanikailag helyes tartásban szerepet játszanak, továbbá a közösségi élmény megélését is fontosnak tartottuk ebben és az eddigi a táborainkban. Sokat vittük a gyermekeket a természetbe, állatok közelébe (vadaspark)… Kollégámmal (Ambrus Gergő) együtt, mozgásra motiválás céljából kínáltuk ezt a tábort a gyerekeknek – napi úszóedzésekkel, vízi gyakorlatokkal, strandolással, versenyekkel dúsítva. Tartásjavító tornákat, népi és sportjátékokat (számháború, méta, labdarúgás, zsinórlabda, floorball, kidobó variációk…, tájékozódási futó verseny), közösség építő csapatjátékokat (evolúciós, ez az én székem, szembekötősdi, azért szeretem…”labdaháló”…), kirándulásokat (a budaörsi hegyekbe) terveztünk. Picinke Póni udvar, természetjárás (budaörsi hegyekbe), vicces fogójátékok, tornatermi foglalkozások (szertorna gyakorlatok, sor és váltó versenyek, kötélmászó verseny, vándormászás… színesítették a palettát. A tartásjavító mozgásformákon belül a tavalyi ’talp’ erősítések, mellett az idei nyáron úgy, mint tavaly, az állóképesség fejlesztés az erőnlét fokozás, valamint az egyensúlyérzék és más koordinációs képességek fejlesztése volt a volt a fő célunk, amely elengedhetetlen része a helyes testtartás kialakításának. Az említett egyensúlyérzék fejlesztés eszköze ebben a táborban is a BOSU balance trainer és egy régi népi játék eszköz a GÓLYALÁB volt.

Napi 3 x 1,5 órás foglalkozások keretében valósítottuk meg a fent leírt programokat.

A napi 3 x – i étkezésben, mindig törekedtünk az egészséges táplálkozás megvalósítására volt gyümölcs, zöldség, de azért volt egy kis fagyi meglepetés is. Az ebéd utáni csendes pihenőben  kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyermekek.

Minden eddigi táborunkat egy kis bemutatóval és a tábor értékelésével zártunk. Minden kis táborozónk, egy emléklapot és egy kis meglepetés ajándékot kapott emlékül. Baleset és betegség nélkül, a szülők és a gyerekek nagy megelégedettségével zártuk be táborunkat.

A napközis tábor helyszínei a BVUSS, a budaörsi „hegyek”, Picinke póni udvar, Szent Benedek Gimnázium épülete és tornaterme voltak.

 

A beszámolót készítette: Michelbergerné Kaiser Szilvia