A DÖK (Diákönkormányzat) szeptemberi eseményei

– Iskolánk is bekapcsolódott az Európai Diáksport Napja programba 2020. szeptember 23-30. között

– Zarándoklat Makkosmáriára 2020.09.27

– A magyar népmese napja 2020.09.28. felső tagozatos diákjaink részvételével.

 

 

 

Európai Diáksport Napja az MDSZ javaslatára testnevelés órai keretek között valósult meg 2020. szeptember 23-30. között.

 

 

Az Európai Diáksport Napja (ESSD) magyarországi eseménysorozata kapcsán a következőket kellett szem előtt tartanunk:

A jelenlegi helyzetben fontos a diákok egészséges szervezete, mely a rendszeres testmozgással erősíthető. Ennek érdekében, a járványhelyzet alakulása miatt az iskolák számára megkönnyítették, illetve vállalhatóvá tették az ESSD keretében megszervezendő diáksportesemények megvalósítását. Az iskola körül található közösségi terek használatával valósuljanak meg ezek a testnevelés órák.

Az Európai Diáksport Napja rendezvénnyel kapcsolatban elhangzottak tekintetében az újdonság az, hogy a COVID-19 miatti járványügyi készültség időszakában az MDSZ azt javasolja, hogy az iskolák a testnevelés órák keretei között szervezzék meg a diák sportnapi programokat. További könnyítés, hogy az Európai Sporthét ideje alatt, azaz 2020. szeptember 23-30. között megtartott bármelyik testnevelés óra keretében megvalósított programmal lehet regisztrálni az ESSD – re. Idén ennek megfelelően a 120 perces testmozgás, továbbá a 2020 méteres futás sem kötelező elem.

Az iskolánk a fenti módon, a testnevelés órák tematikussá tételével csatlakozott a szeptember utolsó péntekjére eső egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek témanaphoz, amely idén első ízben került be hivatalosan is a tanév rendjébe.

Michelbergerné Kaiser Szilvia DÖK segítő tanár

ZARÁNDOKLAT MAKKOSMÁRIÁRA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FOGOLYKIVÁLTÓ SZŰZANYA ÜNNEPÉN

(2020.09.27.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember 27-én, vasárnap, az előző évhez hasonlóan, iskolánk 40 – 50 fővel (tanárok, diákok és szüleik) csatlakozott az egyházközség hagyományőrző zarándoklatához, amely 9 órakor indult a plébánia elől. A plébános atya áldásával és a zarándokkereszttel, közel 70 fővel indultunk neki hosszan kígyózó sorban, hegyen völgyön át a Budakeszi kegytemplomhoz vezető piros útjelzésen haladva.

Ezen a napon, oda- vissza kb. 12 km – t tettünk meg, 330 m szintkülönbséget leküzdve. Útvonal: Budaörs – Piktortégla-üregek – Budaörsi-hegy – Szent Mihály (Végvári) – szikla – Makkosmária. A Szent Mihály sziklánál pihentünk meg, ahol elmélkedtük a Szent neve kapcsán, és érdekes dolgokat tudtunk meg az angyalokról Szűcs István tanár úrtól. Imádkoztunk Szent Mihály arkangyal közbenjárásáért, elmondtuk a Szent Mihály kilencedet és Szent Mihály imát.

Az elmélkedés után ismét útra keltünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kegytemplomhoz érkezve megnéztük az oltár mögötti kegyképet.  A 11:30-kor kezdődő szentmise az erdő által körülvett templom melletti kertben volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szentbeszédben Spányi Antal püspök atya kitért az ünnep lényegére, miszerint a régi időkben a foglyok kiszabadulásáért imádkoztak az emberek a Fogolykiváltó Szűzanyához. Ez a jelenben is így van, de átvitt értelemben a kábítószerfüggőkért, a testiség, a szerencsejátékok és minden más káros szenvedély rabjaiért imádkozunk ezen a napon. Azokért is, akik szenvednek miattuk. Családtagjaik, szeretteik, akik felszabadításukért fáradoznak. A fiatalokért is, hogy bölcsen, erős akarattal kerüljék el a szenvedélyek csapdáit.

A szentmise végeztével a nagyréten még agapén vettek részt, játszottak a gyerekek és szüleik az osztályfőnökök irányításával, majd elindultunk a hazafelé vezető úton. 

Szép, léleképítő, iskolai és szülői közösséget erősítő alkalom volt ez a nap.

A magyar népmese napja

2020.09.28.

A magyar népmese napja alkalmából – az iskolarádión keresztül – népmesét olvastak fel felsős diákjaink alsó tagozatos társaiknak, Benedek Elek válogatott meséiből (Kutya szeretne lenni című mese).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelbergerné Kaiser Szilvia DÖK segítő tanár