30 éves születésnapi gála

30 éves a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

Iskolánk február 9-én egy jótékonysági gála keretében ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját Törökbálinton a Munkácsy Mihály Művelődési Házban.

Szeptember óta tartó előkészületek után közösségünk tagjai izgatottan álltak színpadra. A program 5-kor kezdődött egy zsúfolásig megtelt nézőtér előtt. A Székesfehérvári Egyházmegye részéről Hajdu Ferenc kanonok Úr, illetve Nobilis Márió plébániai kormányzó, püspöki biztos tisztelt meg bennünket jelenlétével. Meghívott vendégeink között voltak még egyházmegyénk igazgatói és volt kollégáink.

Nyolcadikosaink kezdték egy nyolcéves visszaemlékezéssel, felsorolván mindazt a rengeteg történést, melyet a Mindszentyben töltött évek alatt átéltek. Aztán egy Petőfi átirattal próbálták mosolyra deríteni a nagyérdemű közönséget.

Őket követte az igazgatói megnyitó beszéd. Majd a nyolcadikosokból s negyedikesekből       verbuválódott kórus énekelt egy komolyabb s egy vidámabb számot.  

Ő utánuk a 3.a és az 1.b gyerekei léptek a színpadra. Mindkét osztály palettáján a Polgár Judit-Molnár György: Cikkcakk sakk dala szerepelt. A harmadikosok gitár kíséretre énekelték, az elsősök az Omega feldolgozáshoz mutogatták el a dalt.

A tömegeket megmozgató produkció után üdítő változatosság volt Czuczor Ányos 4.a osztályos tanuló prózája. Ő Pelesz Alexandra – Cseresznyefa című művével csalt könnyeket a hallgatóság szemébe.

A 2.a jelelése is profizmusról árulkodott. Ők Zelk Zoltán: Este jó és a Karácsonyi álom megzenésített verseket jelelték végig fekete ruhában, fehér kesztyűben.  

 Az őket követő 8.a-s Simon Anna Chopin É- dúr keringő Op. posth.  játéka felemelő volt. Előadását a közönség áhítattal hallgatta.

Az első felvonást a 7. osztály farsangi Shreck tánca zárta. Lendületük, vidámságuk elűzte a borongást mindannyiunk szívéből.

A második felvonást tanáraink egy lelkes kis

csapata nyitotta meg Gergelyjárás éneklésével. Remélve, hogy megerősíti a közönséget abban, hogy továbbra is adjanak “gyeröcskét-hadd tanuljon könyvecskét”. Illetve vigyék hírünket, hogy mások is kedvet kapjanak egy ilyen daloskedvű tantestület szárnyai alá helyezni gyermekeiket.

Utánuk a 2.b osztály tanulói s Stern polkát és a Holsteiner dreier táncot mutatott be.

Két öregdiák produkció színesítette ezt a felvonást. Csigó Petra adta elő a Mozart musicalből a Csillagok aranya, A hercegnő és a béka meséből -az Álmom vár című műveket. Ezt követte a Gyémántkút egyesület Mazsorett produkciója.

A könnyed műfajt a 7. osztály német nemzetiségi népdalcsokra váltotta.

Majd 18 egérke szaladt fel a színre s szórakoztatta a közönséget Kovács András Ferenc egeres verseinek válogatásával. A hol vidám, hol melankolikus néha kritikus hangvételű versek vastapsot generáltak. Ezen fellelkesülve

előadtak egy tapsos éneket, melyet a közönségnek is megtanítottak, míg mögöttük a Jubilatte együttes összekészítette a technikát, melyre előadásukhoz szükség volt.

Ők az Örvendj örvendj Sion leánya temperamentumos dallal kezdtek, s az Áldással zártak, melynek refrénjébe számosan bekapcsolódtak a közönség soraiból is. Ezzel áldást kérve iskolánk tanulóira, azok családjaira, tanárokra, alkalmazottakra, akik mind azon dolgoznak, hogy együtt a világ jobb legyen s hogy még sokszor 30 évig nevelhessék az elkövetkezendő generációkat.

Hálás köszönet a főszervezőnek, Kuszmann Nórának, aki az egész esemény lelke volt.  

Boldog születésnapot Mindszenty iskola!