Iskolánkban 2009-ben a szülők kezdeményezésére testvériskolai kapcsolatot hoztunk létre Kárpátalján a Tiszakeresztúri Általános Iskolával. A szempont az volt, hogy határon túli magyarok által lakott területen, magyar iskola legyen a testvériskolánk. Az igazgatónő, Dobsa Aranka megkeresésünkre azonnal igent mondott.

Tiszakeresztúr Kárpátalján, a Nagyszőlősi járásban található, Nagyszőlőstől 15 km- re. A nevének eredete érdekes. A régi nyelvekben a keresztfát is úrnak szólították. Nevét a szent kereszt tiszteletére szentelt temploma alapján kapta. A templom már a 13. században állt. 1260-ban már Kereztur néven említik. A falu az Árpád-korban királyi birtok volt. A trianoni békeszerződésig Ugocsa vármegye Tiszán-inneni járásához tartozott. Lakossága 90%- ban ma is magyar. A falu lakossága zömében református vallású, de római és görög katolikusok is lakják.

Elsőként 2009-ben látogattak el hozzánk. Ez az első találkozás kiválóan sikerült, akkor írta alá a két iskola igazgatója a testvériskolai megállapodást. Nagyon szerencsés dolog volt a testvériskolai kapcsolatunkban a választás azért is, mert Tiszakeresztúr falu, Budaörs pedig város. Azok a gyerekek, akik tőlünk oda látogatnak megtapasztalják a falusi élet szépségét és persze az ott folyó munkák (állattartás, növénytermesztés..) nehézségeit is. Leírhatatlan az a vendégszeretet, amivel minket ott fogadnak. A látogatások évről évre megismétlődnek. Egyik évben ők jönnek hozzánk, következő évben pedig a mi tanulóink látogatnak el hozzájuk.

2011-ben, október hatodikán együtt emlékeztünk vértanúinkra. Ma biztosan állíthatjuk,ha a két iskola között nem lenne a testvériskolai kapcsolat mindannyian szegényebbek lennénk. A jövőben tervezzük,hogy versenyekre,közös táborozásokra meghívjuk a Tiszakeresztúriakat és igyekszünk tovább erősíteni az összetartozásunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük