’MINDSZENTYS’ mozgásfejlesztő napközis tábor

2016. év július 4-8-ig – az előző évekhez hasonlóan- mozgásfejlesztő napközis tábort szerveztünk. A táborunkban 16 fő vett részt. Az alapot a tanévben működő gyógytestnevelés foglalkozás és a mindennapos testnevelés szolgáltatta. Az előző évekhez hasonlóan, az idei évben is szívügyünknek tekintettük, hogy a diákjaink a nyári szabadidejükben a sport mellett döntsenek a tv és a számító gép helyett.

A táborunk ’gerincét’, ezért olyan testmozgások, sport játékok alkották, amelyek a testi túlterheléseket kompenzálják, erősítve, nyújtva azokat az izomcsoportokat, amelyek a biomechanikailag helyes tartásban szerepet játszanak, továbbá a közösségi élmény megélését is fontosnak tartjuk ebben a formában. Úszóedző és gyógyúszás oktató kollégámmal (Ambrus Gergő) együtt mozgás motivációs célból kínáltuk ezt a tábort a gyerekeknek – napi úszóedzésekkel, vízi gyakorlatokkal, strandolással, versenyekkel dúsítva, tartásjavító tornákkal, népi és sportjátékokkal (számháború, méta, labdarúgás, zsinórlabda, kidobó variációk…, tájékozódási futó verseny), közösség építő csapatjátékok (evolúciós, ez az én székem, szembekötősdi, azért szeretem… ”labdaháló”…), kirándulásokkal (a budaörsi hegyekbe), azért szeretem… ”labdaháló”…, Budakeszi Vadas- és Kalandpark, természetjárás (budaörsi „hegyekbe”), vicces fogójátékok, tornatermi foglalkozások (talaj és szertorna gyakorlatok, sor és váltó versenyek, kötélmászó verseny, vándormászás, Tarzan lengések…). A tartásjavító mozgásformákon belül a tavalyi ’talp’ erősítések, mellett az idei nyáron az állóképesség fejlesztés az erőnlét fokozás volt a fő célunk, amely elengedhetetlen része a helyes testtartás kialakításának.

Mindezt napi 3×1,5 órás foglalkozás keretében valósítottuk meg. A napi 3x-i étkezésben, mindig volt és gyümölcs, fagyi… Az ebéd utáni csendes pihenőben  kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyermekek. Minden kis táborozónk, egy emléklapot és egy kis meglepetés ajándékot kapott emlékül.

 

Michelbergerné Kaiser Szilvia
TESTNEVELŐ