DÖK – NAGYBÖJTI FILMKLUB FELSŐSŐKNEK

02.19 –én pénteken, 02.29 –én hétfőn 14:00 – 15:30 – ig, 03.04 – én pénteken 14:00 -15:30 – ig

Kalkuttai Teréz anya életéről 90 percben

a könyvtárban lévő 5/b osztály termében. A hangzás és a látvány mozi film minőségben.

Teréz anya – Isten szegényeinek a nevében

(Mother Teresa – In the name of God’s poor)

Színes, m. b. életrajzi film, 155 (90+65) perc, 1997 – Rendező: Kevin Connor – Főszereplők: Geraldine Chaplin, Williem Katt, Keene Curtis, Helena Caroll

Ez a feledhetetlen díjnyertes játékfilm a Nobel-békedíjas Teréz anya Indiában eltöltött évtizedeit mutatja be. A nővér kezdetben tanárként oktatta a leendő apácákat, ám amikor szembesült az országban tomboló szegénységgel, elhatározta, hogy a szegények és rászorulók között tölti életét. A hatalmas nyomornegyedbe érkezve gyanakodva fogadják, ráadásul a muzulmánok és a hinduk között fennálló ellentét is hátráltatja a munkájában. Teréz anyát mindez nem tántorítja el, és megrendíthetetlen buzgalommal létrehozza a Szeretet Misszióját, amely világszerte menedéket nyújt mindmáig az elesettek számára. A film címszereplője a háromszoros Golden Globe – jelölt Geraldine Chaplin (Doktor Zsivágó), aki karizmatikus alakítást nyújt Teréz anya szerepében. A DVD-n extraként látható a Szkopjétől Kalkuttáig című Teréz anyáról készült dokumentumfilm.

Ez az alkotás egyszerre tanulságos és példaértékű történet fiataloknak, és elgondolkodtató mű minden ember számára. Teréz anya erős hite és csodálatos élete fontos üzenetet hordoz az önfeláldozásról, a kitartásról, a hit erejéről az élet értelméről.

Az IRGALMASSÁG évében, diákjainknak meg kell mutatnunk az időről időre való megállás, az esténként elvégzett lelkiismeret vizsgálat értelmét, a hálaadás és a megelégedettség fontosságát, az egyszerű dolgokért való hála, öröm fontosságát…, mert az Úr Isten irgalmas szeretetét csak az tudja tovább adni, aki átélte, megértette. Fontosnak tartom, hogy tanítványainknak felhívjuk a figyelmét a filmen keresztül (KÖZVETETT MÓDON), az Isten irgalmas szeretetének a megnyilvánulásaira és azok felismerésére (a gondviselő szeretetre, a családunkra, a természet szépségeire, a sokféle ellentétes helyzet megéreztetésére… HOGY MINDENÉRT TUDJUNK HÁLÁT ADNI, S EZZEL A MEGELÉGEDETTSÉG ÉLMÉNYÉT ADJUK VISSZA.

Nagy örömömre szolgált, hogy immár másod ízben (az 1. vetítés 02. 19- én volt az iskolai keresztút előtt) csaknem 20 felsős volt jelen ezen a filmvetítésen. Ezt szeretném megismételni pénteken is (03. 04 –én) ugyanezen a helyszínen azoknak, akik szerették volna megnézni a filmet, de tanóráik miatt nem tehették. Mné Szilvia – DÖK vezető tanár